En cykelhjelm skal altid sidde på hovedet når man cykler

Mon ikke din hjerne er så meget værd for dig, at du gider bruge tid på at læse denne artikel om hvorfor det er vigtigt at bruge en cykelhjelm når man cykler.

Cykel ulykker forårsager mange alvorlige skader og rigtig mange af disse er hovedsageligt hovedskader. Derfor anbefales det også fra både havarikommissionen og forskellige internationale undersøgelser, at man altid bærer hjelm, når man befinder sig på en cykel, hvad enten den har et, to, tre eller fire hjul. For uanset hvilken cykel man kører, kan uheldet være ude og man vælter.
Cykelhjelmen skal beskytte dit hoved mod åbne brud, men også mod slag og indre blødninger, som følge af et hårdt slag. Det er bevist at en cykelhjelm kan være den lille forskel mellem liv og død, som sikkerhedsselen er det i en bil. Den er med til at reducere skader på hovedet og langt hen af vejen er vi ikke meget, hvis ikke vores hjerne fungerer, så det er vigtigt at passe godt på den.

Det er sådan at undersøgelser viser, at cyklister oftere er involverede i ulykker end andre transportformer, årsagen hertil skal vi ikke komme nærmere ind på, da det er et emne helt for sig selv, men faktum er at cyklisterne på skadestuerne landet rundt er overrepræsenterede.
Selvom disse tal lyder skræmmende, skal man dog ikke stille cyklen væk, for det er bevist at Danmark er et af de lande hvor det er sikrest at cykle. Der er gjort meget for at det skal være en sikker og bekvem måde at komme frem og tilbage på.

Men en ting er at vi siger ”brug cykelhjelm” en anden ting er at vi bruger den rigtigt, for gør vi ikke det er den ikke så effektiv som vi går og tror. Der er nogle helt klare retningslinjer man kan følge, hvis man vil være sikker på at bruge den korrekt. Din cykelhjelm skal altid passe til dit hoved, det vil sige den skal være rar at have på den må ikke stramme eller kunne rutche rundt på hovedet. Det er ikke altid, at det er den du synes der er smartest der passer bedst til dit hoved, så prøv dig frem inden du vælger. Mange sætter cykelhjelmen forkert på hovedet og så hjælper den altså ikke optimalt. De har den siddende så den sidder bagudlænt på hovedet og det er ikke rigtigt. Den skal nærmest sidde bandret på hovedet, så kanten foran er ca. 2 cm fra øjenbrynene.
Rigtig mange kører også rundt med en hjelm, der ikke er strammet ordentlig til både den justeringsmulighed der er i nakken, men også remmene. Det er vigtigt de er stramme, så hjelmen ikke kan ryge af hvis man er ude for et styrt og det er en god ide at gøre det til en vane, at tjekke remmene en gang om ugen, da de godt kan give sig lidt ved brug af hjelmen.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvornår det er tid til at barnets eller ens egen cykelhjelm skal fornyes. Og det skal den når den ikke længere dækker panden og hovedet tilstrækkeligt. Og selvfølgelig skal den også fornyes hvis den har været med i et styrt, for selvom man ikke kan se en skade på hjelmen, kan den godt have fået et så kraftigt slag at den ikke hjælper optimalt næste gang der skulle ske et styrt. Og netop denne del glemmer mange, eller glider let henover, men det er kun en selv man udsætter for risiko, ved ikke at skifte cykelhjelmen ud.

En sidste ting der er værd at nævne, når vi taler om korrekt brug af cykelhjelm er, at den skal af når barnet er færdig med at cykle, for ligeså vigtigt og beskyttende den er når barnet cykler, ligeså farlig er den når barnet gynger, rutcher eller klatrer i træer. For her vil remmen kunne få fat i en gren eller noget andet og så er der risiko for at barnet bliver kvalt i remmen. Så selvom mange tænker at den beskytter hovedet ved fald ved andre aktiviteter end cykling, så er det et klart ”no go” for det er simpelthen for farligt og risikoen er for stor.
Så bottom line er, brug en cykelhjelm når der skal cykles og tag den af når du er færdig.