Højbede i køkkenhaven giver dig en bedre arbejdshøjde

Køkkenhaven er ikke et nyt fænomen, det har vi kendt siden tidernes morgen, men konceptet har ændret sig lidt. For mange gider ikke at ligge nede på knæ og luge, men elsker det at kunne gå ud i haven og plukke egne dyrkede grøntsager.
Så derfor er det blevet meget moderne at have højbede i haven i stedet, så kan man nemt og hurtigt hente grøntsager af egen avl uden at ligge på knæ og få ondt i ryggen af at bøje sig helt ned til jorden.
Men det er ikke kun en fordel at grøntsagerne kommer op i en behagelig arbejdshøjde, men man opnår også den fordel at jorden varmes hurtigere op da solen både kan varme på overfladen og på siderne samtidig. Det kan i nogle tilfælde betyde at du vil kunne have modne grøntsager, får ens hvis du havde en almindelig køkkenhave.
En anden fordel med højbede er også, at man begrænser mængden af ukrudt mellem sine afgrøder, for ved at man har dem afgrænset fra for eksempel græsplænen, vil græs og ukrudt have sværere ved at komme ind og genere væksten. Har man en almindelig køkkenhave, skal man ofte være ude med hakkejernet, for at forhindre græs og ukrudt i at vokse ind til afgrøderne.
Der er mange forskellige muligheder til hvordan de kan se ud, nogle vælger at bygge dem selv og andre køber dem færdige lige til at sætte op.
Vil man bygge højbede selv, kræver det ikke de store tømrer evner for de kan relativt nemt bygges. Den model de fleste bygger er, hvor man tager fire hjørnestolper hvorpå der monteres sidebrædder og mange laver den uden bund, men så er det vigtigt at man har tænkt på et dræningslag i bunden. Det kunne for eksempel være et 8 – 10 cm. Lag af lecanødder og så en muld ovenpå. Og så er du klar til at kunne så og tilplante dit højbed.
Det er vigtigt at den jordtype du vælger, er en løs jordtype, fyldt med en masse dejlig næring, så de små spirer nemt kan trænge op af jorden og har en masse dejlig næring til at starte op med. Så skal du senere huske at tilføre ekstra gødning.
Men alle som har en køkkenhave af den ene eller den anden slags, kender også til problematikken med snegle, så hvis man gerne vil gøre det så svært for sneglene som muligt at forlyste sig med sine afgrøder, kan man montere et sneglehegn på siden af ens højbede. Det er et stykke galvaniseret stål, der er bukket rundt, så sneglene ikke kan kravle op over. Det sættes på ydersiden af det enkelte højbed på alle fire sider, det gør det væsentlig sværere for sneglene at kravle op til afgrøderne.
Hvis ikke man har mod på selv at bygge dem fra bunden, så kan man købe mange fine modeller der er færdiglavet. Det kan være en god ide at søge lidt på internettet, så man kan se alle de forskellige modeller og måske få lidt inspiration til hvordan ens køkkenhave skal se ud.