Bordplader efter mål, så passer de perfekt til din stue

Træ bordplader kan tilføje et klassisk look til enhver form for køkken indretning. Men du behøver ikke at investere en stor sum penge, for at skabe et smukt udseende, du kan blot besøge den lokale tømmerhandel og gøre det selv. At lave sin egen bordplade kræver, at du er i besiddelse af nogle grundlæggende færdigheder, såsom at kunne udmåle nøjagtigt, savne, lime og slibe. Du kan vælge mellem at bruge gamle gulvbrædder, regenereret træ eller træplader til at lave dine bordplader efter mål i, afhængigt af hvilket udseende du ønsker og tilgængeligheden af træet.
Det første du skal gøre er selvfølgelig at måle hvor stor bordpladen skal være, du skal både have styr på både bredden og længden og højden på pladen, inden du kører ned til tømmerhandlen, eller hvor du har fundet noget egnet træ henne.
Det vigtigste er at det det træ du har fundet, er større end dine målinger, så du kan skære det ned til den størrelse du ønsker. Du kan også bruge flere stykker og lim dem sammen, så længe de er i samme højde. Husk, at hvis der er nogle mangler i træet, små huller eller en splint der er gået af, kan disse føje til charme af når pladen står færdig, eller det kan i mange tilfælde genskabes under slibe og lakerings processen.
Det kan være en fordel at vælge en hård træsort, hvis man vil lave sine egne bordplader efter mål. Da blødt træ lettere vil få mærker og være mindre holdbar over tid. Ask, hård ahorn, kirsebær, mahogni, eg, valnød og teak er alle løvtræer. Eg er det mest almindelige materiale til fremstilling af møbler.
Når første der er styr på alle de indledende opgaver, så er det bare om at komme i gang. Første skal brædderne saves til, hvis ikke de allerede kommer i færdige mål.
Herefter skal brædderne limes sammen, men mindre du har valgt en plade i et stykke, når limen er tør er det tid til at slibe bordpladen og det kan godt være en stor omgang, men det er slidet værd, får når pladen er færdig vil du glæde dig over at der ikke er nogle der får splinter i fingrene. Det er en god ide at starter med et lidt groft korn for til sidst at finpudse med et helt fint korn. PÅ den måde får du det bedste resultat.
Når det er gjort skal du til at behandle dine nye bordplader efter mål, så de ikke suger alt snavs og fugt til sig. Om det skal oliebehandles eller lakeres er en smagssag og afhænger også af hvor meget vedligehold du vil have. Et lakeret bord tåler bedre snavs og fugt, men til gengæld for det en rids, så er det sværere at reparere uden at skulle have al lakken af og begynde forfra. Derimod et olieret bord, er mere følsomt over for snavs og fugt, men til gengæld for det en lille skade, vil du ofte med vand kunne få træet til at rejse sig igen. Et lakeret bord skal som sådan ikke have nogen efterpleje, blot rengøres med en vreden klud. Derimod et olieret bord, skal et par gange om året have en omgang med sæbespåne vand, for at tilføre pladen ligesom en hinde, der skal være med til at beskytte bordpladen mod snavs og fugt.
Men når det er gjort, så er bordet færdigt og klar til at blive taget i brug og det kræver kun en lille smule fingersnilde selv at lave sine bordplader efter mål.