En løbecykel er den bedste cykel til små børn, når de skal lære

En balance cykel er en mindre tohjulet cykel uden pedaler, der lærer børn helt ned til 1 ½ år, at balancere på to hjul. Efter en kort indlærings periode, små og større børn lærer at køre, hoppe og race på deres cykler uden nogen hjælp fra deres forældre. En løbecykel er en erstatning for den traditionelle trehjulede motorcykler, den trehjulede og en tohjulet med støttehjul. Fordi de er designet til, at blive brugt i løbet af den tid, hvor barnet typisk kører på en motorcykel eller bruger støttehjul. Med de færdigheder, som barnet har lært fra løbecyklen, kan en rytter helt ned til 3 års alderen, skifte direkte til en almindelig to hjulet cykel uden hjælp fra støttehjul. Balance cykler fungerer som almindelige cykler og sidder ikke fast på ujævne overflader, kører let hen over små klipper, snavs, kantsten og endda kam den bruges til at hoppe med.

Løbecykler er meget sikrere og mere praktisk end motorcykler og støttehjul. På grund af de tre hjul, motorcykler er langsommere, mere besværlige at manøvrere og kan nemt vælte på ujævne eller skrå overflader. På en balance cykel, har børnene fokus på at balancere og ikke pedalerne. Som følge heraf, er de mere forberedt på et uventet tab af balance, når de cykler og er langt mindre tilbøjelig til at vælte. Småbørn kan også gå eller køre flere km på en balance cykel, så de kan nu komme aktivt med på turen. Førhen kunne de sjældent klare længere distancer på en trehjulet cykel, da den trehjulede simpelthen er for ineffektive for børn at cykle lange afstande på. Hvilket betyder at, forældrene kom til at skubbe dem afsted, ved hjælp af de upraktiske håndtag der oftest følger med. Eller kommer til at bære cyklen den halve vej og endda måske køre barnet i en klapvogn.

Er det nu også så dårlig en ide med støttehjul, det brugte man jo selv som barn og de fleste har da lært at cykle. Ja, for støttehjul forsinker barnets evne og lyst til at køre på cykel. En løbecykel underviser små børn i, hvordan man cykler mens man skal holde balancen, mens støttehjul lærer barnet, hvordan man cykler mens man er i balance. Cykler med støttehjul vipper far side til side, hvilket skaber en falsk følelse af balance. For at køre uden støttehjul, skal et barn mærke og lære, hvordan det er at cykle uden at være ”holdt” i balance, men derimod selv finde balancn. På en balance cykel, er den rigtige balance teknik lært fra dag ét.

Hvor længe kan barnet have glæde af en løbecykel? Løbecykler kommer i mange størrelser - de mindste cykler passer til de små børn i 18-måneders alderen, mens den største er faktisk er designet til voksne. Men typisk vil små børn bruge balance cykler fra ca. de 18 måneder til Max 5 år. Det er de færreste der stadig bruger dem efter de 4 år. Uanset alderen på barnet, så husk at balance cykler er ikke one-size. Den har den rigtige højde, hvis minimum siddehøjde er en centimeter mindre end deres skridtlængde (målt fra skridtet til gulvet).