Bordplader skal plejes rigtigt, for at beholde glansen

Hvad enten vi taler om pladen på dit køkkenbord, spisebord eller sofabord så er det en af de møbel dele der er mest slitage på gennem årene. Det er her vi tilbereder vores mad, spiser vores mad, tegner, leger og meget mere. Derfor er det også vigtigt at vi husker at pleje og passe vores bordplader efter de forskrifter der er for den pågældende type.
Ønsker du en slidstærk og rengøringsvenlig plade, kan en laminat være et rigtigt godt valg. Den daglige rengøring af denne type bordplade gøres med rent vand og en klud og er der lidt ekstra skidt så kan laminatpladen tåler alle de almindelige typer for sæbe og rengøringsmidler. Den køkkenbordpladen er ofte monteret med en for og bagkanter i træ, ligesom på så mange andre plader og det er vigtigt at man husker at pleje dem også, for ellers bliver de trælse at se på med tiden. Den optimale pleje af dem er at give dem en gang lak hvert år eller hvert andet, som man nu synes er nødvendigt.
Vælger du for eksempel derimod en træplade, er det vigtigt at du husker rengøringen foregår med en opvredet klud og hvis der skal bruges sæbe, så er det sæbespåner eller brun sæbe, da de tilfører bordplader fugt og er med til at holde de pæne blanke look. Hvorimod sulfo og andre rengøringsmidler affedter træet og de salmiakholdige midler kan i værste fald gå ind og misfarve træet.
Hvis man synes at ens køkkenbord trænger til en ekstra omgang, så er der ingen vej udenom end at give den en omgang olie eller en ordentlig omgang sæbespåner, så træet igen er mættet og beskyttet mod dagens udfordringer. Hvordan ved man om den trænger til en behandling. Der er en tommelfingerregel der siger 2 – 4 gange årligt, men der er også nogle symptomer på hvornår dine træ bordplader trænger til pleje. Hvis træet ikke afviser væsker, det vil sige at dråberne preller af på overfladen eller hvis den ser tør og grå ud, så er det ved at være tid til en omgang, for ellers vil den være alt for modtagelig over for vand, farvestoffer med mere.
Disse to typer, er de mest brugte kvaliteter inden for bordplader, der findes selvfølgelig mange flere men de er ikke så brugte fordi de fleste kræver en langt mere omhyggelig og omfangsrig behandling og pleje, for at vedligeholde det flotte look de har fra ny af. Og de fleste ønsker ikke noget der kræver megen pleje, for det er en af de ting der ned prioriteres i dag og så er det et irritations moment, at skulle gå og se på noget der ikke er pænt.