Virtual Private server, til dig der vil kunne skalere efter behov

Når der skal vælges en server løsning er det ofte lidt som en gætte konkurrence hvilken en skal man vælge. De fleste webmastere har ikke de fornødne kvalifikationer til, at vælge den server løsning der passer til deres behov. Så ofte opstilles de forskellige løsninger og tilbud og så er de med som vigtige kriterier i udvælgelses processen og det er oftest ikke nok, hvis man vil have den rigtige løsning fra starten.
Artiklen her vil prøve at præcisere forskellene på de forskellige løsninger, der er et webhotel – shared hosting, en Virtual Private Server og en dedikeret server.
Webhotellet tager ikke lang tid at finde på nettet og tilmed til en meget lav pris. Men hvad er det egentligt man får for pengene? Det man betaler for er en shared løsning hvor mellem 100 og 1000 brugere benytter den samme server, deraf navnet shared hosting. Fordelen ved denne løsning er at det er nemt at administrere via et kontrolpanel og så er det en billig løsning. Samtidig tager webhotel udbyderen sig af alt for dig. Men der er selvfølgelig også nogle ulemper og det er at man ikke kan få adgang til at installerer eller opgradere softwaren selv. Og som nævnt er det en shared løsning og dermed vil det sige at du deler ressourcer med andre, så dit website vil kunne blive ramt af at en anden bruger optager en masse RAM.
Tager du en Virtual Private Server, ligger du lige et niveau over webhotellet. På denne løsning laver man et virtuelt miljø det vil sige at man har flere virtuelle servere på samme maskine. De er fuldstændig adskilte fra hinanden og fordelen ved dette er, at man har fleksibilitet så man kan op og ned for ressourcerne efter behov.
Priserne for en VPS løsning ligger omkring de 100 kr. om måneden. Man skal blot være opmærksom på hvad der hører med i tilbuddet ved den enkelte udbyder, da det kan variere. Ved de billigste skal man selv installere og vedligeholde operative systemer og anden software samt selv sørge for back up, monitorere nedetid og sikkerhedsbrud.
Man kan også vælge en Virtual Private Server løsning, hvor der hører managed hosting med, det vil sige at udbyderen står for installationer, konfigurationer og vedligehold. Samtidig monitorerer de nedetid og tager back up af dine data. Det har selvfølgelig en pris, men det er godt givet ud hvis du enten ikke kan eller gider at stå for den del selv.
Sidst er der den dedikerede server løsning, hvor man har sin helt egen server og den kan konfigureres lige som man ønsker det. Det vil sige man skal ikke dele pladsen med nogen og risikerer ikke at andre bruger alle ressourcerne.
Ulempen ved denne løsning er blandt andet at det er en større udskrivning og man skal være rimelig sikker på ens behov i afskrivningsperioden, som for eksempel kan være på to år. Man vil oftest kunne udvide med mere RAM eller diskplads, men hvis behovet formindskes, vil man ikke kunne nedskalerer serveren, som på en Virtual Private server, og få en mindre omkostning den vil fortsat være den samme.
Så en god middel løsning til dig der ikke har et stabilt kapacitetsbehov, vil være at vælge en Virtual private server løsning. Du vil have en rimelig fleksibel løsning og samtidig mulighed for at skalere dit behov og dine omkostninger løbende som behovet ændrer sig.