Skærmvægge fungerer optimalt som støjreducerende rumdelere

Der er gennem årene kommet større og større fokus på støj, især i institutioner hører man meget om det, men også rundt omkring på andre arbejdspladser er man begyndt at have et skærpet fokus på det. Det er blandt andet fordi, der er nogle undersøgelser der viser, at hvis man gør rundt i støj en hel dag, så kan det skade din hørelse og din helbredsfølelse, samtidig med at det for mange påvirker deres arbejdsindsats i en negativ retning.
Derfor er der i mange institutioner blevet opsat skærmvægge, for at de kan opfange noget af al den støj der naturligt vil være når mange mennesker er samlet på et sted, som for eksempel i en børnehave.
De kan både fås som opslagstavler til at hænge på væggene og de kan også fås som mobile rumdelere der kan flyttes rundt alt efter behov. Faktisk er det blevet et hit i rigtig mange institutioner, for ved at de kan flyttes rundt, har personalet nu mulighed for at dele store rum op i mindre områder, så børnene får flere små rum hvor de kan fordybe sig i en leg med kammeraterne uden at de hele tiden bliver forstyrret af de andre børn.
Samtidig kan disse mobile skærmvægge også bruges til opslagstavler, ligesom dem man kan montere på væggen og det giver endvidere en mulighed for at pynte disse skærmvægge så de ikke ser så kedelige ud, når de står rundt om i institutionen.
Børnene kan lave fine tegninger og hænge op på dem og pædagogerne kan tage billeder af forskellige situationer fra hverdagen eller fra sidste forældrearrangement og hænge op på, så vil børnene kunne gå og se på dem efterfølgende og måske give anledning til nogle gode snakke.
Har der været tema uge i børnehaven kan de også være et godt redskab til at udstille de færdige produkter, billede plancher med mere, så både børn og forældre kan gå hen og se på det sammen.
Men hvad er det lige der gør skærmvægge så effektive til at optage støj? Det er helt enkelt fordi inden i dem er der et 50 mm. tyk akustisk materiale af mineraluld, som er fremstillet til at kunne opfange lyden i stedet for at sende den tilbage i rummet som glatte og hårde overflader normalt gør. Normalt når lyden rammer en væg, gulvet, et skab med mere, vil den automatisk blive sendt retur til rummet og være med til at forøge støjen i rummet. Hvorimod når lyden rammer skærmvæggene, vil lyden blive opfanget og ikke blive sendt retur til rummet og på den måde kan man dæmpe støjniveauet en del.
Det er heller ikke udelukkende for komfortens skyld, at mange institutioner har små tæpper liggende rundt omkring på gulvet, det er fordi de også er med til at opfange lyd i stedet for at sende den retur. Ligeledes er det også blevet mere brugt at have bløde stof eller bambus kurve til at opbevare legetøjet i, i stedet for hårde plastikkasser. Der er to fordele, når de står på hylden fungerer de som støjdæmpede på grund af materialet og når legetøjet skal tilbage i kurven vil der ikke opstå den samme høje lyd som hvis det skulle op i en plastikkasse.