Et højbed beskytter dine grøntsager mod dyr og letter lugningen

Gennem de seneste år er der kommet stort fokus på haven, det er blevet populært at være selvforsynende. Så rigtig mange familier har fået en køkkenhave, hvor der både er jordbær, gulerødder, ærter, krydderurter med mere. Men samtidig har mange også en fortravlet hverdag, hvor der ikke er tid til at bruge flere timer med numsen i vejret og luge ukrudtet væk, så grøntsagerne kan vokse sig store. Derfor er der mange der vælger et højbed i modsætning til almindelige bede nede ved jorden.
Ved at vælge at få bedene op i højden, kan du slippe og kompensere for mange besværligheder. For eksempel en af de mest gængse udfordringer er ukrudtet, der er ikke mange der synes det er den sjoveste opgave, men ved at begrænset bedet til en kasse med sider på, undgår du en del ukrudt. For det første kan græsset ikke gro ind over bed kanten og derved begrænser du mængden væsentligt og også den tid du skal afsætte til det.
Men har du heller særlig gode jordforhold i haven, kan et højbed også være en god løsning, for når det er sat op, kan du fylde kassen op med god næringsrig muld fra enten plantesække, jord fra en god vens have eller hente noget ved en gartner. På den måde er du sikret gode jordforhold og så er du allerede et godt stykke på vej mod succes i køkkenhaven.
Der er også andre fordele ved at have bedene oppe i højden, Døjer dy for eksempel med dårlig ryg, så er det nærmest en umulig opgave at kravle rundt nede på jorden når der skal luges, sås og hentes afgrøder. Sågar en kørestolsbruger kan få sin egen køkkenhave med denne type bede, for bedene kan bygges i lige præcis den højde, som passer bedst til kørestolen.
Det er dog vigtigt at man er opmærksom på at have god afstand mellem kasserne, så kørestolen kan komme ind imellem og eventuelt vende rundt.
En anden fordel ved at have et højbed frem for et traditionelt bed ved jorden, er også at det er beskyttet mod visse skadesyr. Døjer du for eksempel med egern, harer eller rådyr, som forlyster sig i din køkkenhave, så er det vaskeligere for dem, hvis det er høje bede og samtidig er denne type bede også meget nemmere at afdække med enten hegn eller net.
Det samme gør sig gældende hvis vi taler om dræbersneglen, der er ikke noget mere ulækkert end at skulle ned i køkkenhaven og hente forsyninger og så se at den er blevet invaderet af dræbersnegle. Hvis man har højbede, findes der flere forskellige modeller, som kan monteres på kanten af kassen, som gør det nærmest umuligt for dræbersnegle at komme op til dine afgrøder.
Man kan både købe færdig fabrikerede højbede, men man kan også nemt selv lave nogle. Mange køber nogle pallerammer og stabler oven på hinanden og så har man en hurtig og simpel kasse.
Der er et par enkelte ting man skal være opmærksom på, som adskiller sig fra almindelige bede: de har tendens til nemmere at udtørre, da der er længere vej op til planterne, så de skal vandes lidt oftere. Men jorden er derimod varmere fordi solen også kan varme på siderne af kassen og derfor kan du plante i dem før end i almindelige bede.
Så er du blevet fristet, er det bare om at kaste sig ud i det og prøve sig frem.